Kako kompostiramo doma?

Če imamo možnost na svojem vrtu postavimo kompostnik in sami poskrbimo za svoje biološke odpadke. Kompostnik postavimo na polsenčen del vrta, zaščiten pred vetrom. Postavimo ga direktno na zemljo in ga ne podlagamo z betonom ali drugimi materiali, saj je pomembno, da mikroorganizmi neovirano prehajajo iz tal v kompost. Svetujemo, da je kompostnik od bivalnega objekta oddaljen vsaj 4 metre oziroma tako, da ne povzroča motenj (npr. smradu) na sosednja zemljišča. Osnovna plast zdrobljenih vej poskrbi za dobro zračenje od spodaj in preprečuje zastajanje vode, saj je za optimalen razkrojni proces pomembna zadostna količina kisika. To dosežemo tako da suhi strukturni material (veje, zeleni odrez) in vlažen nestrukturni material (trava, kuhinjski odpadki) premešamo. Travo po košnji pustimo, da se nekoliko posuši.

Kuhinjske odpadke in ostanke hrane takoj prekrijemo z listjem, zemljo, travo, s tem preprečimo neprijetne vonjave in privabljanje nezaželenih gostov. V procesu razgradnje, ki poteka ob primerni temperaturi, mikroorganizmi, bakterije in glive proizvajajo humus ter hranilne snovi. Poleg primerne temperature je potrebna tudi pravšnja vlažnost, zato v času suše kompostni kup občasno navlažimo. Ko je hišni kompostnik poln, njegovo vsebino po približno pol leta preložimo. Tako ga prezračimo in pospešimo razkroj. Dozorel kompost presejemo skozi sito velikosti do 20 milimetrov, kar ostane ponovno uporabimo za strukturni material pri kompostiranju.

Pravilno kompostiranje je okolju prijazno, tako bomo biološke odpadke doma predelali v humus za naš vrt in rože.

V kompost sodijo:
kuhinjski odpadki, zelenjavni odpadki, olupki in ostanki sadja, ostanki hrane, čajne in kavne usedline, jajčne lupine, zeleni odrez – vrtni odpadki (zemlja iz loncev rož, plevel), lesni ostanki in žagovina neobdelanega lesa, tanke veje, listje, trava, ostanki rož,…

V kompostnik doma ne sodijo:
cigaretni ogorki, ostanki hrane kot so kosti, meso, maščobe, olja, čistilna sredstva, klavnični odpadki, poginule živali, kože, odpadna embalaža, mešani odpadki.

Kompost poslabšajo tudi odpadki, ki se v okolju slabše razgradijo (olupi agrumov, banan, s škodljivci napadene rastline, meso, kosti) zato jih lahko oddamo v zabojnik za mokre odpadke, če sami kompostiramo; drugače pa v zabojnik za biološke odpadke.

Dostopnost