Center »Odpadno ponovno uporabno«

Center »ODPADNO PONOVNO UPORABNO« se nahaja na sedežu družbe KOCEROD, nasproti upravne stavbe s sortirnico.

Že pri izgradnji stavbe v kateri se nahaja center »ODPADNO PONOVNO UPORABNO« smo upoštevali načela ponovne uporabe. Tako je že sam center zgrajen iz večinoma recikliranih materialov. Naj navedemo samo nekaj primerov:

  • Odpadne kocke granita so zložene v naprej pripravljeni pocinkani mreži in predstavljajo zunanjo podobo centra.
  • Odpadne palete predstavljajo strop in eno izmed sten v stavbi centra. Prav tako je iz palet narejenega nekaj pohištva v centru (mize, klopi, police).
  • Odpadna kokosova vlakna in pena iz ležišč (jogijev) predstavljajo izolacijo med zunanjimi in notranjimi stenami centra.
  • Odpadni kamen, ki se uporablja za kuhinjske pulte in grobove, je položen na tleh v stavbi.
  • Odpadne steklenice sokov, piva, vina, vode, vložene hrane… predstavljajo zanimiva mozaična okna v centru.
  • Odpadne gume avtomobilov predstavljajo skupaj z betonom eno izmed sten v centru.
  • Streha centra: na delu strehe so nameščene sončne celice za proizvajanje električne energije, drugi del pa je zasajen z rastlinami – naš razvojni produkt KO-green zelena streha. Zelena streha ima dobre izolacijske lastnosti, izboljšuje kakovost zraka, zmanjšuje količine padavinske vode, ki odtekajo v kanalizacijski sistem,…

Za vse ostale zanimive detajle pa ste vabljeni na ogled našega centra »ODPADNO PONOVNO UPORABNO«.

Notranjost centra si lahko ogledate tudi pod zavihkom 3D PREDSTAVITEV.

Namen centra

Ali veste, da je posamezen PREBIVALEC SLOVENIJE V LETU 2016 v povprečju PROIZVEDEL 476 KILOGRAMOV KOMUNALNIH ODPADKOV? To na vsak dan v letu znese kar 1,3 kg odpadka!

V primerjavi z letom 2015, ko je posameznik proizvedel 451 kg komunalnih odpadkov, je to kar 25 kg več.

…in če te kilograme pomnožimo s številom prebivalcev Slovenije dobimo za leto 2016 več kot 50.000.000 KILOGRAMOV PROIZVEDENIH KOMUNALNIH ODPADKOV VEČ KOT V primerjavi z letom 2015! (vir: SURS)

Namen centra je omogočiti stvarem, ki še imajo uporabno vrednost, možnost ponovne uporabe. Posledično lahko tako s takšnimi majhnimi dejanji ustvarimo tudi kakšen kilogram odpadkov manj. Zato ste vabljeni vsi, ki vam je mar za okolje, da v naš center prinesete še kakšen uporabno stvar ali pa si jo vanj pridete poiskati.

Naj naše poimenovanje centra »ODPADNO PONOVNO UPORABNO« postane besedna zveza, ki jo bomo večkrat tudi v praksi uporabili v našem vsakdanjem življenju. S tem ne bomo pripomogli samo k zmanjševanju količin odpadkov, temveč bomo storili tudi nekaj dobrega za ohranjanje okolja in narave.

Delovanje centra

V center lahko oddate stvari, ki jih ne potrebujete več in menite, da so še dobro ohranjene in bi za uporabo lahko prav prišle drugemu uporabniku.

Med te stvari sodijo: pohištvo (mize, stoli, predalniki, stojala, omarice), oprema za dom in prosti čas, športna oprema, otroška oprema in igrala (vozički, stoli, kolesa, igrala…), delujoča računalniška oprema in mali gospodinjski aparati, knjige…

V centru so te stvari razstavljene, obiskovalci pa si lahko izberete katerokoli stvar, ki bi jo potrebovali. Stvar lahko brezplačno prevzamete in odnesete domov.

Delovni čas

Uporabne stvari lahko v center prinesete ali pridete iskat vsak delovnik (od ponedeljka do petka) med 7. in 15. uro. Prav tako pa je center odprt tudi nekaj sobot letno in sicer v sklopu dneva odprtih vrat. Ob teh priložnostih je še posebni poudarek na centru »ODPADNO PONOVNO UPORABNO« in izmenjavi še uporabnih stvari. Predvidene termine, ko smo odprti tudi v soboto, najdete pod zavihkom AKTUALNO in sicer v objavah ob napovedi dneva odprtih vrat.

Dostopnost